עתיד בטוח לצעירים - תכנית תעסוקה לצעירים בגילאי 35-20 עם ליקויי למידה והפרעות קשב
(מס' 165)

מחבר :
ד"ר יונתן אייל, יוסף קרן־אברהם, דורי ריבקין
מועד פרסום :
10/2016
הורדה עתיד בטוח לצעירים - תכנית תעסוקה לצעירים בגילאי 35-20 עם ליקויי למידה והפרעות קשב (pdf)

דוח מחקר המסכם את התוכנית עתיד בטוח לצעירים – צעירים עם הפרעות קשב וריכוז ושילובם בעולם העבודה.

פיתוח מודל לקידום תעסוקה של צעירים בסיכון עם ליקויי למידה והפרעת קשב וריכוז הוא את המשימות של קרנות הביטוח הלאומי, המסייעות לקבוצות בסיכון: אנשים עם מוגבלויות, בני נוער בסיכון, נשים במצוקה כלכלית, צעירים ומבוגרים בסיכון וקבוצות ייחודיות נוספות כמו אוכלוסייה בפריפריה, ערבים וחרדים. הקרנות פועלות לקידום השכלה, להכנה לתעסוקה ולהשמה בתעסוקה.

קול קורא שפרסמה הקרן למפעלים מיוחדים בנושא שילוב צעירים עם חסמי תעסוקה של ממש, עתיד בטוח לצעירים, הניב תוכניות רבות, אחת מהן של אגודת ניצן, בראשות ד"ר מלי דנינו ומנהל התוכנית רמי גרטלר.

אוכלוסיית היעד של התוכנית היא צעירים בני 35-20 עם השכלה נמוכה, ללא הכשרה מקצועית מוגדרת, וללא ניסיון מקצועי יציב. מטרת התוכנית לפתח מודל מקצועי שיגדיל את סיכוייהם להשתלב היטב ובאופן יציב בעולם העבודה, והיא כוללת אבחון כישורי למידה, אבחון קשב ואבחון תעסוקה, סמינר בנושא השלכות הלקות בעולם העבודה, ליווי אישי וקבוצתי, השמה בעבודה וליווי בעבודה.

התוכנית פעלה בתל-אביב וחדרה, והשתתפו בה נוסף על אגודת ניצן, חברת אשנב, מכון לכל אדם יש שביל, עמותת תפוח, מרכז צעירים חדרה ושירות התעסוקה מחוז דן. בוועדת ההיגוי של התוכנית השתתפו גם נציגים של השירות לנוער וצעירים במשרד הרווחה, מומחים מהאקדמיה, ונציגי הקרן למפעלים מיוחדים ואגף השיקום בביטוח הלאומי.

ברצוננו להביע את הערכתנו הרבה לאגודת ניצן ובעיקר לרמי גרטלר, שקיבל עליו לקדם ולפתח את תחום השיקום המקצועי של מבוגרים עם לקויי למידה והפרעות קשב וריכוז. תודה גם לחברי ועדת ההיגוי שליוו את התוכנית המורכבת והחדשנית ותרמו מהידע המעשי והתיאורטי שלהם כדי להגיע לפתרונות הטובים ביותר.

אנו מודים גם לצוות המחקר המלווה, בראשות דורי ריבקין ממכון ברוקדייל, ולחוקרים בשטח, יונתן אייל ויוסי קרן אברהם, על שגילו גמישות והבנה לצורכי התוכנית והתאימו אותה לתנאים המשתנים, וכן תודה לתמי אליאב ממינהל המחקר והתכנון של הביטוח הלאומי, שריכזה ביעילות את המחקר מטעם המוסד. תודה מיוחדת לטניה ליף, רכזת התוכנית מטעם הקרן למפעלים מיוחדים, שליוותה את התוכנית במסירות ובמקצועיות.

חשוב להדגיש שמן המחקר עולה שהתוכנית הגיעה לאוכלוסיית היעד שלה (80% מן המשתתפים היו עם הפרעות קשב וריכוז ו-57% עם לקות למידה). עוד מצא המחקר שהסמינר בנושא הפרעות קשב ולקות למידה נמצא בעל ערך רב ביותר למשתתפים. למחקר היו מסקנות והמלצות רבות בנוגע למאפייני המשתתפים, למרכיבי התוכנית ולניהולה, ואין ספק שאנו נמצאים בפתחה של דרך להבנת חסמים נוספים לתעסוקה של קבוצות סיכון.

לאחר סיום התוכנית, שירות התעסוקה של מחוז דן ואגודת ניצן הקצו משאבים להמשכה. אנו מקווים שהדוח והממצאים יסייעו להמשיך את הפעלת התוכנית ולהפיץ את מרכיביה שנמצאו אפקטיביים במיוחד.